Vallavanema aastalõpu mõtisklus – Uudised ja teated – Helme Vallavalitsus

23. detsember 2011

On jällegi kätte jõudnud järjekordne jõulukuu, aeg kokkuvõtete tegemisteks, aeg sõprade, tuttavatega kokku saamiseks, aeg perega ja lähedastega koos olemiseks. Arvan, et on väga sobilik siinkohal teha väike kokkuvõte möödunust ning samas heita ka põgus pilk tulevikku.                                                       

Aasta 2011 algas Eesti rahva jaoks märgilise tähendusega, sest meil kõigil tuli omaks võtta esimese jaanuari saabudes uus raha – euro. Pean tunnistama, et mõne päeva pärast on täitumas sellest hetkest aasta, aga ikka käivad rahalised tehingud mõtetes ümberarvestatuna armsates, käibelt võetud, kroonides. Jah ja kui tehing tehtud, saad tõesti aru, et euro hinda ju ei tõstnud vaid lihtsalt kõikide protsesside tulemusena näitas kiirelt kätte, et langes hoopis inimeste reaalne ostujõud – selleks kulus vaevalt pool aastat.  

Mis aga saab euroga üldse edasi, on ju täna samuti suur küsimärk, on arvamusi, et eesti majandus kasvab tuleval aastal ligi kolm protsenti, kuid on ka kartusi, et Eesti, Euroopa Liidus olemisega võib juba järgmisel aastal koos teiste liidu riikidega sattuda kuni 40 protsendilisse majanduslangusesse. Jääb loota, et eesolev tulevik näitab meile ikkagi oma helgemat poolt.

Nüüd aga kohapealsetest valla asjadest. Peab tunnistama, et juba kolmandat aastat järjest on valla rahaasjadega toimetamine igapäevaselt väga keeruline ja vastutusrikas ülesanne. Kuid vaatamata kõigele oleme keeruliste olukordadega tänaseni hakkama saanud.  Meenutuseks mõned seigad. Möödunud lumerohke talv kergendas ootamatult ja ettenägematult märgatavalt valla rahakotti. Sama raskust on osutanud valla rahakotile mitmetes projektides osalemised, kus esmalt tuleb oma rahadest eelnevalt kõik kinni maksta ja projekti lõppedes aruanne esitada ning siis tuleb ootama jääda võimalikku toetust kulutatu osas.

Eks oma osa valla eelarve pingsusele annavad veel ka koostamisel olevad uued projektid, milleks samuti kulub raha. Nii on olnud meil siiani selle eelarvega ning kaldun arvama, et kergem ei saa olema ka järgmine aasta.

 Nüüd aga ka kordaminekutest. Oleme alates selle aasta suvest vallarahvale saanud rõõmu pakkuda uue kergliiklustee käiku andmisega, mis peaks eeskätt Linna küla elanikele turvalist liiklemist pakkuma aastakümneteks. See oli ilus töökingitus Helme vallale tema 20. aastapäeva tähistamisel taasiseseisvunud Eestis.

Vallapäeva ajal oli rõõm ka teada anda, et valla vee- ja kanalisatsiooni suurprojekt sai rahastusotsuse. Tulemuseks saab olema kaasaegsetele nõuetele vastav puhas vesi ja uued kanalisatsioonisüsteemid Helme, Linna küla, Ala ja Patküla asulates. Tööde teostamine  toimub aastatel 2012-2013.

Ala külas saavad järgmisel aastal olema projektirahastuse abil Taagepera – Ala elanike koostegevuse tarvis külakeskuse ruumid.

Linna külas saavad hiljemalt uue aasta algusest vallakodanikud aktiivselt kasutada tervise parendamise nimel mitmeid uusi spordivahendeid.Need on hangitud samuti projektirahastuse abil. Nii Ala kui Linna küla projektid on teoks saanud tänu ärksatele kohapeal olevatele ja tegutsevatele kogukonna inimestele.

Mainimata ei saa jätta ka Helme aleviku enamjaolt eakate inimeste ettevõtlikkust sel sügisel, kus kooli lahkumisega asulast jäi pargi alune lehtede koristus kohalike õlule.  Vabatahtlikkuse alusel suudeti vastu tulevat talve aleviku puulehed kokku riisuda ning OÜ Helme Teenus abiga korraldada ka nende äravedu. Pean tunnistama, et valla poolt oleks  sellel sügisel need lehed oma langemiskohta jäänud.

Detsembrikuu alguspäevil saime maakonna lehest uudisena lugeda SA Eesti Rahvusliku Klaverimuuseumi tegemistest ja sealhulgas väärikate klaverite paigutamisest Helme mõisahoonesse.Praeguseks Helmes olemasolevast kuueteistkümnest klaverist on mitmed seotud Eesti ajaloos tuntud isikutega nagu  näiteks Miina Härma, Peeter Volkonski, Ivo Linna ja eeldatavalt umbes 170. aasta vanune Barclay de Tolly mõisa klaver. Loodan, et majanduslikult keerulistel aegadel ei visata püssi põõsasse ja jätkatakse rahastusvõimaluste otsimist mõisahoone korrastamiseks.

Samas tahaks loota, et tänaseni üle tulemata, sel suvel suletud Helme kooli varad antakse ikkagi Helme vallale üle veel selle aasta numbri sees.

Meile teadaolevalt on tänaseks Rahandusministeerium oma soovituse Haridus- ja Teadusministeeriumile antud hoonete osas andnud hoopis vastupidise:  soovitanud varasid mitte anda Helme vallale, vaid   haldamiseks Riigi Kinnisavara Aksiaseltsile.

Kui 2009. aasta eelarves olime sunnitud kärpima mõningaid sotsiaaltoetusi seoses järsu majanduslangusega Eestis, siis aastani 2011 oleme suutnud elada nii, et ei ole pidanud toetuste arvelt kärpeid tegema.      Samas ei saa mainimata jätta, et oleme üks vähestest omavalitsustest, kes maksab kinni oma   laste lasteaiakulud. samas maksame kinni ka põhikooli osas koolitranspordi ning lisame omalt poolt need eurod koolitoidu tarvis, mis riigil andmata jäävad.

Gümnasistide osas maksame samuti kinni kõigile ühistranspordi kulud ning samas toetame Tõrva Gümnaasiumi õppurite lõunasööki 50 % maksumusest.

Jätkuvalt anname välja ranitsatoetust, koolilõpetamise toetust ning sünni-, matuse ja küttepuude toetust.

Valla poolt soovime jätkuvalt hakkama saada  nii valla teede kui teie koduteede korrashoiuga, nii talvel, kui suvel. Olgu siinkohal ära märgitud, et riigi poolt on teede korrashoiuks alates 2009. aastast rahalisi eraldusi vähendatud neli korda..

Oleme andnud iga-aastaselt tegevustoetusi kõigile vallas tegutsevatele mittetulundusühingutele ning  taganud nende poolt kirjutatud projektidele omaosaluse maksumuse. Tavapäraselt on see olnud 10% kogu projekti maksumusest. Suutsime sel aastal kaasfinantseerida ka Tõrva kirik- kKammersaali remondiprojekti.

Arvestanud oleme ka meie Helme – Tõrva piirkonnaüleste mittetulundusühingute tegevuste toetussoovidega ja noorte sportimisvõimaluste mitmekesistamise soovidega koolivälisel ajal.

Usun, et samade põhimõtete alusel ja sama teed pidi suudame vallas sammuda ka järgmisel aastal.

Kultuurisündmuste poolelt olid sel aastal meeldejäävamateks lustisündmusteks üleeestiline koolinoorte laulu- ja tantsupidu ning jaanipäeva  tähistamised valla suuremates külades. Helme valla aastapäeva tähistamine juulis Helme laululaval ning üle-eestilise teatetantsu läbimine augustis alates Väike- Emajõelt Jõgevestes ja lõpetades Möldre külaga Põdrala valla piiril.

Omaette nautimist vääris augustikuu viimasel nädalavahetusel tuntud rahvusvaheline spordiüritus  Klaperjaht 2011, mis toimus Helme vallas Jõgevestes juba kuuendat korda järjest ja seekord koos ligikaudu nelja tuhande pealtvaatajaga.

Kolmandat aastat järjest toimus ka augustikuu viimasel nädalavahetusel Helme laululaval  Helme pilgar  – mõnus suvelõpu nautimise üritus vabas looduses ja hea muusikaga.

Lõppeva aasta kokkuvõtte lõpetan lootusega, et tulev uus aasta ei jääks oma tegude poolest alla lahkuvale aastale. Soovin nii teile, kui teie peredele, lastele ja teistele lähedastele rahulikku jõuluaega ning ilusat uue aasta vastuvõttu !

Tarmo Tamm, vallavanem

Jaga