Valga maakonna südames asuv Helme vald – ajaloo ja looduse rüpes

Sissejuhatus

Valga maakond on Eesti lõunaosas paiknev rikkaliku ajaloo ja kauni loodusega piirkond, kus iga väike kogukond, küla või vald räägib oma loo. Helme vald paistab selles mosaiigis silma nii oma mineviku kui ka tänapäeva poolest, pakkudes külastajatele palju avastamisrõõmu. Selles postituses tutvustan lähemalt Helme valda – paika, mille kroonijuveeliks võib pidada varemetes Helme ordulinnust ning mis peidab endas kauneid loodusvaateid ja väikese koha soojust.

Sisu

Ajalugu ja kultuuripärand

Helme vald on küllaltki erakordne paik. See väike piirkond on oma nime saanud samanimelise mõisa järgi, mille ajalugu ulatub tagasi vähemalt 13. sajandisse. Vallale annab erilise tähenduse Helme ordulinnuse vare, mis on näinud nii rüütlite võitlusi kui ka rahuaegseid päevi. Linnuse varemetes ringi jalutades võib tunnetada ammuste aegade hõngu, kujutada ette, kuidas elu siin kunagi pulbitses.

Loodus

Loodushuvilistele on Helme vald tõeline paradis. Kohe linnusevaremete kõrval asub Helme koobaste süsteem – looduslikult tekkinud liivakivipaljandid, mis on olnud kasutusel nii elamu- kui ka varjupaigana keskajal. Samuti väärib mainimist imekaunis Helme jõeorg, mis kutsub nii matkajaid kui ka lihtsalt jalutuskäike armastavaid inimesi. Suurepärased piknikukohad ja loodusrajad võimaldavad nautida kohalikku floorat ja faunat täies ilus.

Kogukond

Helme valda iseloomustab tugev kogukonna tunne. Kohalikud elanikud on uhked oma kandi üle ning see kajastub ka asutuste ja ettevõtete igapäevaelus. Vallas on kool, lasteaed, raamatukogu, spordi- ja kultuurikeskus, mis kõik väärivad külastamist nii kohalikele kui ka maakonda uudistama tulnud inimestele. Ühised üritused ja traditsioonid hoiavad kogukonna liikmeid ühtsena ning pakuvad mitmekesist kultuurielu igaühele, kes piirkonnast läbi astub.

Majutus ja toitlustus

Ööbimiseks pakub Helme vald mitmeid hubaseid majutusasutusi, kus külastajad saavad puhata ja end hommikuks jälle värskendada. Valikuline toitlustuskohtade skaala rõõmustab igat maitsemeelt, alates traditsioonilistest Eesti roogadest kuni kaasaegse fusion-köögini. Kohalikest toorainetest valmistatud toit annab aimu Helme piirkonna maitsepaletist ning lisab külastusele autentse Eesti maaelu mõõtme.

Kokkuvõte

Helme vald Valga maakonnas pakub külastajatele ajaloolisi aardeid, ürgset loodust ja tugevat kogukonnatunnet. Jälgides Helme ordulinnuse varemetes seisevaid müüre, võib saada osa põnevatest lugudest ja ajaloosündmustest. Looduse rüpes matkates või lihtsalt jalutades võib igaüks kogeda rahu ja ilu, mida kohalik maastik pakub. Sõbralike kohalike ja tervitavate ettevõtete toel tunneb end Helmes alati teretulnuna. Olgu Helme vaid läbisõiduks või pikemaks puhkuseks mõeldud peatuspaigaks, jätab see paik endast igavese mulje – regionaalne pärl, mis väärub avastamist!

Jaga