Külaskäik Valgamaa südamesse: imeilus Tõlliste vald

Valgamaa, tuntud oma kaunite metsade, mägede ja lahke rahva poolest, varjab endas palju külasid ja valdasid, millel igaühel on oma lugu ja võlu. Tänases postituses rändame läbi Tõlliste valla mitmekesise maastiku ning uurime lugu selle taga peituvatest küladesse ja eluolust.

Sissejuhatus

Tõlliste vald asub Valgamaal, Lõuna-Eesti looduskaunis regioonis, mis võlub oma maaliliste vaadete ja rahuliku elutempoga. Võluva Tõlliste valla südamest leiab nii ajaloolisi paiku kui ka modernset eluviisi austavaid kogukondi. Piirkonna külad on koduks lugematule arvule lugudele ja traditsioonidele, mida on hoidnud ja edasi kandnud põlvkonnad.

Sisu

Tõlliste vald on nagu peidetud pärl, mis ootab avastamist. See piirkond ei pruugi esmapilgul tunduda turismimagnetina, kuid süvenedes avastab nii mõnegi aarde.

Laatre – Ajaloo Hõngu Kandev Keskus

Laatre, valla peamine keskus, on rikas ajalooga ja säilitab endiselt oma ildse võlu. Esimesed kirjalikud mainimad pärinevad juba 16. sajandist, ja tänaseni on säilinud mitmeid ajaloolisi hooneid. Laatre kirik on üks valla olulisemaid vaatamisväärsusi, olles läbi aegade kogukonna kohtumispaigaks.

Tsirguliina – Tuntud ja Tundmatu

Tsirguliina on veel üks Tõlliste valla tuntumatest paikadest. See küla on tuntud oma kauni looduse ja kohalikest kogukonnasündmustest, näiteks iga-aastasest Tsirguliina Laadast, mis toob kokku nii kohalikud kui ka kaugemalt tulijad.

Hargla – Kultuuri Süda

Hargla on küla, mis on tihedalt seotud kultuuri ja traditsioonidega. Siin asub Hargla kihelkonnakooli muuseum, mis avab ukse minevikku ja annab hea ülevaate piirkonna haridusloost.

Sooru – Looduse Lummuses

Sooru on vaikne küla, mida ümbritsevad lõputud metsad ja põllud, pakkudes rahu ja looduslähedust otsivatele külastajatele. Piirkond on ka jahimeeste seas hinnatud, pakkudes suurepärast võimalust metsaelu nautimiseks.

Tagula – Spordi ja Aktiivse Puhkuse Armastajatele

Tagula küla, mis asub lähedal Hargla piirkonnale, tõmbab ligi neid, kes on huvitatud aktiivsest eluviisist. Siin on suurepärased võimalused nii suusatamiseks, jalgrattasõiduks kui ka matkamiseks.

Kokkuvõte

Tõlliste vald on imeliselt mitmekesine, pakkudes ajaloolisi vaatamisväärsusi, kultuurisündmusi ning võimalusi aktiivseks puhkuseks. Selle külad ei pruugi olla suured, kuid nende südames on soojus ja traditsioonid, mida sealsed elanikud hõõguvalt hoiavad. Külastades Tõllistet, võib kindel olla, et ees ootab rahuliku maapiirkonna kogemus, mis on täidetud sõbralike inimestega, kauni loodusmaastiku ja lugudega, mis põimuvad aja kangas üheks maaliliseks tervikuks. Tõlliste vald kutsub nautima aeglast elutempot ja avastama väikeste külade võlu, mis peidavad endas suurt pärandit.

Jaga