Valgamaa Pärl – Taheva Vald ja Selle Võluvad Külad

Valgamaa on Eesti lõunaosa pärl, mis kätkeb endas nii ajaloolist pärandit kui ka maalilist loodust. Üks selle unikaalsest piirkonna eripalgelistest osadest on Taheva vald, kus ajalugu ja kaasaeg sulanduvad üheks tervikuks, kutsudes nii kohalikke kui ka kaugeid külalisi uudistama ja nautima selle paiga ainulaadsust.

Imeline Taheva vald oma küladega: rahuliku elutempo oaas

Taheva vald asub Valgamaa kaguosas, piirnedes Läti Vabariigiga. Olles üks Eesti lõunapoolseimaid omavalitsusi, on see piirkond tuntud oma looduskaunite paikade poolest, mis on ehteks nii matkajatele kui ka lihtsalt rahu ja ilu nautijatele. Valga maakonna külade ja valdade hulgas on Taheva vaieldamatult üks erilisemaid, pakkudes külastajatele võimalust kogeda traditsioonilist Eesti külakultuuri modernses võtmes.

Külad, mis paeluvad südant

Taheva vallas olevaid külasid iseloomustab rahu ja looduslähedane elukeskkond. Külad nagu Hargla, Koiva, Lüllemäe, Laanemetsa ja Taheva on nagu ajamasinad, viies sind ajas tagasi, kus elutempo oli aeglasem ja inimesed tundsid üksteist paremini. Hargla, näiteks, on tuntud oma iidse kihelkonnakirikuga, mis meenutab küla pikaajalist ajalugu. Lüllemäe seevastu võlub oma ainulaadse koolimajaga, mis on nüüd koduks kogukonnamajale, pakkudes elanikele ja külastajatele võimalust osaleda eri kultuuriüritustel.

Koiva, mis asetseb samanimelise jõe ääres, on ideaalne peatuspaik loodusesõpradele, kes ihkavad avastada Läti piiriga samastuvat piirijõge ja selle lähistel leiduvaid matkaradu. Laanemetsa, nagu nimigi vihjab, on metsade ja roheluses peidus olev pisike paik, kus saab tõeliselt ühendust loodusega.

Loodev naturaalne ilu ja pärand

Iga küla Taheva vallas on justkui aarete kirst – seal leidub midagi igaühele. Jalgratturid, matkajad ja loodusesõbrad leiavad Taheva metsadest ja maastikest oma rahulolu oaasi. Matkamine Taagepera lossi ümbruses või Tellingumäe vaatetornist avanevad lummavad vaated annavad hetkeksi võimaluse aeg maha võtta ja hingata sisse värsket Eesti maapiirkonna õhku.

Samuti ei saa alahinnata kultuurilist pärandit, mis selles valdkonnas rikkalikult esindatud on. Ajalooliselt tuntud kui 20. sajandi alguse baltisaksa ja eestlaste koostöö proovikivi, pakub Taheva vald palju avastamisrõõmu neile, kes on huvitatud ajaloost ja kultuurist. Peale ajalooliste kirikute pakub valla kultuuripärand huvi näiteks Karula rahvuspargi ja mitmete looduskaitsealadega, mis andavad piirkonnale veelgi suurema sügavuse.

Kokkuvõte: Taheva valla külad on Valgamaa pärl

Taheva vald on tõeline pärl igale inimesele, kes otsib eemale suurlinna kiirest elutempost. Koht, kus igas külas on oma loo ja isikupära. Taheva valla külad ei ole mitte ainult kaunid looduse poolest, vaid pakuvad ka kosutust hingele, võimaldades aega veeta selles vaheldusrikkas ja kultuuritiines piirkonnas.

Sellise paiga külastamine ei ole lihtsalt puhkus – see on elamus, mille käigus avaneb võimalus kogeda Valgamaa ja Eesti lõunaosa väärikat ilu ning rikkalikku pärandit. Pole kahtlustki, et nii kohalikud elanikud kui ka piirkonda külastavad matkajad tunnevad suurt uhkust Taheva ja selle ümbruskonna üle. Siin on igaühel võimalus leida oma lemmiknurk, kus laadida akusid ja kogeda midagi erakordset – olgu selleks siis matk metsas, vaade vaatetornist või võluv kohtumine kohaliku kultuuriga.

Jaga