Valga maakonna peidetud pärlid: Taheva valla küladest

Valga maakond Eesti lõunapiiril on üks neist paikadest, kus aeg justkui seisab. Selle maakonna lõunapoolsem vallapiirkond, Taheva, on tuntud oma rahuliku looduse, huvitava ajaloo ja väikeste külade poolest, mis peidavad end vaheldusrikkas maastikus. Selles postituses seikleme Taheva valla külades.

Sissejuhatus

Taheva vald on koht, kus iga samm viib ajaloos veidi tagasi, kus saab aimu piirkonna kultuuripärandist ja kus metsade ning soode vahel peituvad külad jutustavad oma lugusid. Vähesed teavad, et Taheva piirkond on erakordselt rikas nii looduslike kui ka kultuuriliste vaatamisväärsuste poolest. Olgugi et väike, on iga küla oma olemuselt ainulaadne, kandes osa Eesti ajaloo ja kultuuri rikkusest.

Taheva valla külad

Laanemetsa – piiriküla looduse südames

Laanemetsa küla asub vahetult Eesti-Läti piiri ääres, pakkudes külastajale tõeliselt kahenäolist kogemust: siit saab alguse nii Eesti kui ka Läti loodus. Laanemetsa iseloomustavad suured metsaalad ja soised maastikud, mis on loomadele ja lindudele meeldivaks elupaigaks. Siit leiab rahu ja vaikust, olles eemal suure maailma saginast.

Hargla – kogukonna süda

Hargla on Taheva valla suurim küla ja selles on tunda tõelist kogukonna vaimu. Siit leiab Hargla Maakultuurimaja ning iidse Hargla kiriku, mis on läbi aegade olnud valla vaimseks ja kultuuriliseks keskuseks. Küla ümbruse metsad ja niidud on matkajatele tõeliseks magnetiks, pakkudes looduskauneid vaatepilte ja puhkamisvõimalusi.

Koiva – jõeäärne pärl

Koiva küla on tuntud oma kauni Koiva jõe poolest, mis meelitab ligi kanuusõitjaid ja kalastajaid. Küla on mitmekülgne – siin saab nii aktiivselt puhata kui ka lihtsalt looduse ilu nautida. Lisaks on Koiva küla ajalooline, kuna siin asuvad mitmed muistised ja vanad talukohad, mis jutustavad piirkonna põlvest põlve antud lugusid.

Taheva – valla nimekandja

Taheva küla on piirkonna administratiivne keskus, mis peale ametlike hoonete nagu vallamaja ja kooli, peidab endas ka kultuurimälestisi. Siin asub Taheva Sanatoorium, mis ehitati esialgu mõisakompleksina ja hiljem muutus terviseasutuseks. Küla ümbritsevad männimetsad ja loodusrajad pakuvad väljasõitudeks rohkelt võimalusi.

Kõõru – vanausuliste kants

Väike Kõõru küla on tuntud oma vanausuliste kogukonna poolest, kelle esivanemad asusid siia elama sajandeid tagasi. Kõõru on justkui ajarännaku sihtkoht, kus saab näha traditsioonilisi vanu ehitisi ja kogeda vanausuliste kombeid. Küla on kuulus oma kauni järve ja sealsete kalapidude poolest.

Saru – legendide ja müütide hoidja

Saru küla peidab endas küllaga mõistatusi ja legendid. Raamatutest võib lugeda Saru mõisast ning sealsest kummitavast “Valgest Daamist”. Küla ise on vaikne ja rahulik, aga siiski on siin tunda mineviku varjude hingust. Saru rändrahne ja metsajärvi ümbritsevad salapärased lugude loorid, mis muudavad igasuguse seikluse siin meeldejäävaks.

Kokkuvõte

Taheva vald Valga maakonnas on üks nendest paikadest, kus ajalugu ja loodus on harmoonilises kooskõlas. Iga küla, olgu see siis Laanemetsa või Kõõru, räägib oma lugu, pakkudes külastajale unikaalset vaatepunkti Eesti kultuurimaastikule. Matkarajad, jõed ja vanad mõisad on vaid osa sellest, mida Taheva valla külad pakuvad. Need vähe tuntud, kuid võluvad paigad on ideaalsed neile, kes otsivad puhkust linnakärast eemal, tahavad kogeda midagi uut või lihtsalt soovivad matkata ja avastada Eestimaa kaunist loodust. Olenemata sellest, mis sind siia toob, Taheva valla külad ei jäta sind kindlasti ükskõikseks.

Jaga