Pärl Lõuna-Eestis: Taheva valla varjatud võlud

Lõuna-Eesti maaliliste metsade ja kuplite vahel kulgeb piir, mis lahutab Eestit Lätist, ja just seal, otsekui peidus ülejäänud maailma kiire tempo eest, leiab oma koha Taheva vald. Selle piirkonna väikestes külades, millest mõnedki asustatud vaid käputäie elanikega, peegeldub Eesti ajalugu ja kultuuripärand. Taheva vald ei ole võib-olla kõige tuntum turismi sihtpunkt, kuid see pakub külastajatele unikaalseid elamusi ja vaatamisväärsusi, millest jäävad meelde aegumatu loodus, kogukondlik soojus ja ajaloolised hõngud.

Kaunid külad ja salapärane loodus

Taheva valla piirides asub mitmeid väikeseid külasid, millest igaühel on oma lugu ja iseloom. Külade südameks on sageli muistseid lugusid talletav kivikirik või kogukonna kokkutuleku paigaks olev rahvamaja. Nendes paikades elab veel vaim vanadest tavatest ja kommetest, mida elanikud põlvest põlve edasi annavad.

Looduse armastaja leiab Taheva vallas tõelise oaasi – sood, metsad ja jõed pakuvad rikkalikult avastamisrõõmu. Karula Rahvuspark, mis osaliselt valla maadel asub, on justkui Eesti metsikuse ja ilu etalon. Metsade keskel peituvad järved nagu Ähijärv on ideaalsed paigad hetkeks peatuda ja nautida vee peegeldavat päikesetõusu või -loojangut.

Ajalugu ja pärand

Taheva valla külad on rikkad kultuuripärandi poolest. Näiteks vabadussõja mälestusmärgid ja Tsirgumäe ohvrikivi on ainult mõned näited paikadest, mis aitavad meil meenutada möödunud aegu ja rasket võitlust, mida meie esivanemad pidid vabaduse nimel ette võtma.

Samuti ei saa mainimata jätta piirkonna arhitektuuripärandit – mõisad ja nende juurde kuuluvad hooned meenutavad meile piirkonna ajalugu, kui baltisaksa aadlikud siin oma jälge jätsid. Hoonulaius mõisa peahoone või alla kolle mõisapark on vaid mõned näited säilinud pärandist, mis siiani väärikalt aega trotsivad.

Kogukonna südames

Väljaspool looduskauneid paiku ja ajaloolisi vaatamisväärsusi on Taheva valla tõeline rikkus tema inimestes – kogukonnas, kelle liikmed üksteist toetavad. Traditsioonilised külapeod, käsitöölaadad ja muud üritused, kus vanad ja noored kokku saavad, on elujõuline tõestus kohalikule elule omasele soojusele ja ühtsustundele.

Kuigi elu on siin rahulikum, ei tähenda see kuidagi tegevuste puudumist. Aktiivse eluviisi harrastajatele pakub vald suurepäraseid matka- ja jalgrattaradasid. Talvisel hooajal ei jää maha suusatamise võimalused, mis tänu valla künklikule maastikule on eriti nauditavad.

Kokkuvõtteks Taheva valla ilust

Taheva vald on justkui rahuliku tempo ja loodusliku ilu oaas, mis pakub avastamise rõõmu igale külastajale. Valla väikesed külad peidavad endas lugusid ja pärandit, mis annavad aimdust Eesti ajaloo mitmekesisusest. Kuigi Taheva vald ei pruugi olla suurejooneline turismimagnet, on selle väärtus hoopis kohalikus soojuses, ajaloos ja looduses, mida on võimalik kogeda selle vaiksetes metsades, vanades mõisates ja kogukondlike ürituste soojas embuses.

Nii et kui vajate pause argipäevast või soovite kogeda midagi uut ja põnevat, tulge ja avastage ise – Taheva valla varjatud võlud ootavad teid.

Jaga